Hva kan du gjøre selv?Hva kan du gjøre uten en elektriker?

Er du en handyman som liker å gjøre ting selv? Det er alltid lurt å ha en elektriker med, men ikke alltid nødvendig. Vi har laget en oversikt over hva du enkelt kan gjøre selv på det elektriske anlegget. Vit hva du driver med så erfaringen ikke blir for dyr.

Er du evnenyttig og liker å installere og reparere det meste selv? Det er flere ting du kan gjøre uten å måtte overlate arbeidet til fagfolk, men husk at ikke alt er lov uten fagbrev. Oppstår det en brann etter en hjemme-jobb på det elektriske anlegget kan du få mindre igjen på forsikringen.

Hva kan du gjøre selv?

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) og nettsiden sikkerhverdag.no gir deg veiledning i hva du har lov til å gjøre i ditt hjem, med ditt elektriske anlegg.

Å skifte deksel på brytere, stikkontakter eller koblingsbokser kan du gjøre enkelt selv. Om dine varmeovner har bevegelig ledning og støpsel er det bare å skifte dem og montere nye.
Husk å skru av strømmen før du begynner. Så er det bare å koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording. Også skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A.

Skulle du trenge å koble til eller reparere bordlamper, lampetter eller liknende med bevegelige ledninger, også ledningsbrytere, er det bare å sette i gang.

Ser lampen i taket kjedelig ut. Bytt den! Så lenge den har støpsel, bryter , stikkontakt eller en ”sukkerbit” kroneklemme er det ingen problem. Er de ikke en del av den faste installasjonen, er det lite galt du kan gjøre.

La de faglærte gjøre denne jobben

Faste elektriske installasjoner, som stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og ledninger mellom disse, er ikke noe en amatør bør forsøke seg på. Det er en grunn til at ting er skrudd fast. Varmekabler er ingen spøk og bør gjøres av faglærte. Det er det samme med downlights, eller spotter. Skiftning av stikkontakter, el-anlegg eller installasjon av varmepumpe. I noen tilfeller kan brann oppstå. Selv om det ikke begynte å brenne i det elektriske anlegget du reparerte, kan du likevel risikere og få en avkortning på erstatningsbeløpet fra forsikringsselskapet om jobben ikke er hensiktsmessig utført.

Fortsatt i tvil?

Er du i tvil, eller trenger en elektriker stiller vi gjerne opp for deg. Vi er tilgjengelige for en uforpliktende prat og hjelper gjerne til!


Felter med * må fylles ut